Zone d'identification
Cote
Titre
Date(s)
- 1182-1960 (Création/Production)
Niveau de description
Fonds
Étendue matérielle et support
22 unitats documentals ; paper; lligalls
Zone du contexte
Nom du producteur
Notice biographique
La comunitat de beneficiats de la Pietat està vinculada a l'església homònima. L'edificació barroca actual al XVII substituí el conjunt format per l'església romànica de Sant Sadurní i la capella que s'hi havia afegit el segle XV dedicada a la Pietat, en la qual s'hi hauria establert ja -segons el Dr. Junyent- una nombrosa comunitat de preveres.
El 1613, a causa d'un enfrontament amb el capítol la Comunitat de Beneficiats, Preveres i Conductius de la seu de Vic -el Capbreu-, va sol×licitar al Consell de la ciutat que se li concedís la administració de l'església de la Pietat per a poder-hi esmerçar i fundar molts dels aniversaris i altres pies institucions, cosa que el Consell els concedeix, així com la llicència per a fer-hi qualsevols obres, reservant-se l'administració que fins aleshores hi havia exercit. És a partir d'aquest moment que la comunitat de la Pietat adquireix una estructura ben fixada, en part heretada del Capbreu, i tindrà una gran puixança, incrementant ràpidament la seva importància i patrimoni i la seva activitat tant litúrgica com econòmica-financera.
La comunitat de la Pietat quedarà sensiblement afectada per les desamortitzacions tot i salvar alguns patrimonis, i junt amb la devaluació de les rendes i els canvis organitzatius eclesiàstics arran del concordat del 1851 determinarà la seva decadència. Cap a finals del XIX els beneficiats de la Pietat seran traslladats a la catedral on absorbeixen el que quedava del Capbreu i constitueixen el que s'anomenen beneficiats de l'Antic Personal.
Histoire archivistique
Els fons de les comunitats de beneficiats de Vic, formats pel del Capbreu de Vic i pel de la Comunitat de Beneficiats de la Pietat, s'acabaren barrejant parcialment quan les dues comunitats acabaren refonent-se. El 1988, al cap d'uns quants anys d'haver ingressat a l'Arxiu Episcopal de Vic, foren objecte d'una primera classificació i ordenació dels fons, separant la documentació procedent de cada una de les comunitats encara que és possible que per la similitut dels fons alguna unitat quedés mal ubicada. L'automatització ha consistit en la homogeneïtzació i informatització del catàleg de 1988, revisant alguns aspectes, i és per això que hi manquen alguns elements recollits en general en els altres fons
Source immédiate d'acquisition ou de transfert
En traslladar-se a la Catedral, els beneficiats de la Pietat van ocupar la sala de damunt de la sagristia dels canonges, que era de fet la sala on hi havia l'Arxiu del Capbreu, i en aportar-s'hi la part activa dels seus fons aquests van quedar parcialment barrejats amb els del Capbreu. La part de l'arxiu que no era útil per al funcionament de la comunitat de beneficiats va qeudar virtualment oblidada a l'església de la Pietat. Del fons que va quedar a la Pietat, una petita part es va concentrar ja durant la Guerra Civil (1936-1939) a l'edifici de la Catedral de Vic, però la major part del fons va romandre a l'església de la Pietat fins que entorn del 1970 va ser redescobert en un armari de la sagristia de la Pietat. Amb acord de l'aleshores rector de la Pietat, el Dr. Junyent va incorporar el fons a les sales del sobreclaustre.
Zone du contenu et de la structure
Portée et contenu
Évaluation, élimination et calendrier de conservation
Fons propi
Accroissements
fons tancat
Mode de classement
Zone des conditions d'accès et d'utilisation
Conditions d’accès
Consultable
Conditions de reproduction
Reproduïble
Langue des documents
- latin
- catalan
- espagnol
Écriture des documents
Notes de langue et graphie
Caractéristiques matérielle et contraintes techniques
manuscrit;
Instruments de recherche
índex de l'Arxiu de la Pietat de Vic (inèdit, elaborat el 1988 per RGM)
Zone des sources complémentaires
Existence et lieu de conservation des originaux
Existence et lieu de conservation des copies
Unités de description associées
Note de publication
Ginebra i Molins, Rafel; Els arxius de l'Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic. Onze segles d'història i cent anys de concentració de fons; Lligall, 16 (2000), p. 11-84.