Área de identidad
Tipo de entidad
Forma autorizada del nombre
Comunitat de Beneficiats de l'església de la Pietat de Vic
Forma(s) paralela(s) de nombre
Forma(s) normalizada del nombre, de acuerdo a otras reglas
Otra(s) forma(s) de nombre
Identificadores para instituciones
Área de descripción
Fechas de existencia
Historia
La comunitat de beneficiats de la Pietat està vinculada a l'església homònima. L'edificació barroca actual al XVII substituí el conjunt format per l'església romànica de Sant Sadurní i la capella que s'hi havia afegit el segle XV dedicada a la Pietat, en la qual s'hi hauria establert ja -segons el Dr. Junyent- una nombrosa comunitat de preveres.
El 1613, a causa d'un enfrontament amb el capítol la Comunitat de Beneficiats, Preveres i Conductius de la seu de Vic -el Capbreu-, va sol×licitar al Consell de la ciutat que se li concedís la administració de l'església de la Pietat per a poder-hi esmerçar i fundar molts dels aniversaris i altres pies institucions, cosa que el Consell els concedeix, així com la llicència per a fer-hi qualsevols obres, reservant-se l'administració que fins aleshores hi havia exercit. És a partir d'aquest moment que la comunitat de la Pietat adquireix una estructura ben fixada, en part heretada del Capbreu, i tindrà una gran puixança, incrementant ràpidament la seva importància i patrimoni i la seva activitat tant litúrgica com econòmica-financera.
La comunitat de la Pietat quedarà sensiblement afectada per les desamortitzacions tot i salvar alguns patrimonis, i junt amb la devaluació de les rendes i els canvis organitzatius eclesiàstics arran del concordat del 1851 determinarà la seva decadència. Cap a finals del XIX els beneficiats de la Pietat seran traslladats a la catedral on absorbeixen el que quedava del Capbreu i constitueixen el que s'anomenen beneficiats de l'Antic Personal.