Àrea d'identificació
Codi de referència
Títol
Data(es)
- 1300-1900 (Creació)
Nivell de descripció
Subsèrie
Volum i suport
;
Àrea de context
Nom del productor
Història arxivística
Origen de l'ingrés o de la transferència
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Capbreus (reculls de precaris i/o confessions) dels béns de diferents senyors o institucions a diferents llocs, i registres de capbrevació (registres de la cúria i tribunal de capbrevació)
Valoració, destrucció i programació
Ingressos
Sistema d'organització
Àrea de condicions d'accés i ús
Condicions d'accés
Consultable
Condicions de reproducció
Reproduïble
Idioma del material
Escriptura dels documents
Nota sobre les llengües i escriptures
Característiques físiques i requeriments tècnics
Instruments de descripció
Cases - Ollich, "Catàleg dels arxius notarials de Vic" (Barcelona : Fundació Noguera, 1986), incomplert i no operatiu per a localització
Àrea de documentació relacionada
Existència i localització dels originals
Existència i localització de reproduccions
Unitats de descripció relacionades
Àrea de notes
Nota
Els capbreus en tant que reculls de precaris o de confessions estan fets per notaris públics; en aquesta sèrie s'hi agrupen capbreus fets per diferents notaris, tant de Vic com d'altres llocs. En alguns casos hi ha el dubte de si els notaris actuen com a notaris públics o com a escrivans de cúria, però entenem que, a diferència dels registres de capbrevació, els capbreus són estrictament documentació notarial pública. Per altra banda, els registres de capbrevació no són pròpiament documentació notarial sinó que són registres de cúria i recullen l'actuació i les disposicions del tribunal de capbrevació, en alguns casos anomenat tribunal emfitèutic, format en general per uns jutges de capbrevació i un escrivà del tribunal de capbrevació. Si bé no és documentació notarial l'incloem com a subsèrie dins aquesta sèrie ja que alguns capbreus porten adjunt el registre de capbrevació i que de la mateixa manera que la subsèrie de capbreus comprèn unitats procedents de diferents notaries, es més útil extreure els registres de capbrevació de la secció de cúries. El normal és que el notari que actua com a escrivà del tribunal de capbrevació sigui el mateix que pren i autoritza pròpiament el capbreu, però creiem que cal entendre aquestes actuacions com a actuacions diferenciades. En el capbreu produeix un document amb valor notarial, mentre que en el registre de capbrevació produeix un registre intern sense valor públic.